Werken als consultant Research en Business Development

Geen dag is hetzelfde voor Laura Berger, die sinds november 2020 werkzaam is als consultant Research en Business Development (R&D) bij HumanTotalCare. Haar baan is zeer afwisselend en biedt veel vrijheid. Ze kan projecten oppakken die haar energie geven en waarbij de behoeften vanuit de arboprofessionals en de stafafdelingen leidend zijn.

Samenwerken met de business

HumanTotalCare is autoriteit op het gebied van werk en gezondheid, verzuim en duurzame inzetbaarheid. Onze organisatie beschikt over data van ruim 1,5 miljoen werkenden in Nederland.  Laura werkt samen met de business (arboprofessionals en stafafdelingen) om te bepalen welke data beschikbaar zijn en hoe deze kunnen worden gebruikt om werkgevers nog beter te helpen. Ze maakt bijvoorbeeld factsheets, infographics en whitepapers over verschillende thema's die onze arboprofessionals kunnen gebruiken in hun gesprekken met werkgevers en werknemers. Laura geniet ervan om inzichten uit data-analyses en wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar begrijpelijke taal en praktische toepassingen.

Van betekenis zijn

“Bij R&D zijn we van betekenis, omdat we arboprofessionals die direct met werknemers en werkgevers werken op verschillende manieren ondersteunen. De rode draad in het werk zijn data en onderzoeken. Door deze te vertalen naar praktische toepassingen en inzichten, helpen we de collega’s bij het versterken van hun klantrelaties. Zo dragen we bij aan een gezond, gemotiveerd en competent werkend Nederland. Dat doen we voor werknemers die nu niet kunnen werken en voor werknemers die vooral lekker aan het werk willen blijven. 

research en business development consultant

De afdeling

"Bij R&D hebben we allemaal de mindset van 'hoe kunnen we dingen beter maken?' Dat kritische stemmetje daagt ons uit om echt iets te betekenen. We zijn dan ook kritisch op ons eigen werken en op hoe dingen beter kunnen. Dat is iets wat je als onderzoeker in je opleiding meekrijgt. Ik ben zelf gepromoveerd in bedrijfskunde aan de Universiteit van Nijmegen. Mijn onderzoek richtte zich op diversiteit in netwerken. Wat gebeurt er in een netwerk als je mensen met diverse achtergronden bij elkaar zet? Mensen functioneren nooit los van elkaar; ze maken altijd deel uit van een groter systeem. Zo'n systeem, zoals een organisatie, biedt een kader waarin mensen zich kunnen bewegen en beïnvloedt ook hun gedrag. Dat gedrag heeft ook weer invloed op het systeem waar ze zich in bevinden. Dit kan betrekking hebben op een team, een organisatie, of zelfs de samenleving als geheel. Deze kennis over diversiteit neem ik nu ook mee in de werkgroep diversiteit en inclusie waar ik deel van uitmaak.” 

Hybride werken

Laura heeft een gevarieerde baan en werkt doorgaans twee dagen per week op kantoor. Het hele team ontmoet elkaar op dinsdag, meestal in Utrecht. Wanneer Laura vanuit huis werkt, begint ze haar dag met een verkwikkende wandeling met haar hond. "Ik vind het heerlijk om een fris hoofd te hebben voordat ik aan het werk ga. Ik ben het meest productief in de ochtend, dus ik begin graag op tijd." Dankzij de autonomie in haar werk kan Laura haar tijd flexibel indelen. Ze heeft de vrijheid om vroeg te starten en tijdens de lunchpauze met haar hond lekker in de natuur te wandelen. Door op tijd te stoppen met werken, houdt Laura ook tijd over om vrijwilligerswerk te doen. Zo zit ze bijvoorbeeld in de redactie van een stichting die microkrediet verstrekt aan (vooral vrouwelijke) ondernemers. “Ik besef dat ik privileges heb, een goede jeugd heb gehad, naar de universiteit ben gegaan en ben gepromoveerd. Ik wil die privileges inzetten om anderen te helpen die dat niet hebben.“ En die maatschappelijke betrokkenheid kan ze ook heel goed doorvertalen in haar werk. 

Maar wanneer kijkt ze terug op een goede werkdag? “Dan heb ik bijvoorbeeld een leuke brainstormsessie gefaciliteerd met collega's. Dan heb ik gewerkt aan een tekst voor een whitepaper, leuke overleggen gehad waar ook daadwerkelijk beslissingen zijn genomen of actiepunten uit zijn gekomen. Ik houd niet van overleggen om maar te overleggen. Ik kijk graag naar ‘en wat gaan we nu doen’.”

Hybride werken

Het leukste aan haar baan

"Er zijn drie dingen die ik het allerleukst vind aan mijn baan:

  • Het team. Bij R&D hebben we een gezellig en hecht team. We zijn allemaal betrokken bij elkaar. We weten hoe het met elkaar gaat, wat er speelt - ook buiten het werk. Wanneer we op kantoor zijn, hebben we regelmatig borrels, lunchen we altijd samen en halen we samen koffie.

  • Afwisseling en autonomie. Natuurlijk bepaal ik mijn werkzaamheden altijd in overleg, maar ik heb de ruimte om mijn eigen weg hierin vinden.

  • De verbinding met mensen uit de business; collega's die direct met klanten werken en bezig zijn met de ontwikkeling van proposities. En het gevoel hier iets aan bij te dragen, dat je iets doet voor het grotere geheel. Maatschappelijke betrokkenheid vind ik erg belangrijk. Mijn werk bij HumanTotalCare en mijnvrijwilligerswerk zijn manieren om dat te doen.”

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures