Sanne Thijssen over het my-way ontwikkel- en vitaliteitsprogramma

Sanne Thijssen is arbeid- en organisatieadviseur bij HumanCapitalCare. Samen met twee collega's van HR en communicatie zit zij in de de werkgroep van het my-way programma, ofwel het ontwikkel- en vitaliteitsprogramma van HumanTotalCare. Via dit programma krijgen medewerkers faciliteiten om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en hun gezondheid. Want vanuit onze expertise geven we daarin zelf het goede voorbeeld.


"Vitaliteit is niet alleen een tennistoernooi organiseren en wat fruit neerzetten."

"Vitaliteit is niet alleen gezondheid, of een programma gericht op bewegen en sport. Het is veel breder. Voor mij zijn de pijlers van vitaliteit gezond, competent en gemotiveerd aan het werk zijn. In de ideale situatie begint een vitaliteitsprogramma met een duidelijke visie en ambitie van de werkgever op deze pijlers: wat zijn je doelen, waar wil je aan werken en hoe laat je vitaliteit terugkomen in je gesprekscyclus? Wanneer die kapstok staat, dan kun je bouwen aan het programma en acties uitzetten voor je medewerkers. Een goed vitaliteitsprogramma moet echt onderdeel zijn van de cultuur van de organisatie, anders is het niet duurzaam. Vitaliteit is dus niet alleen een tennistoernooi organiseren en wat fruit neerzetten.
Het my-way programma van HumanTotalCare biedt een breed scala aan workshops, artikelen, diensten en challenges aan. We investeren in de gezondheid, competenties en de motivatie van onze collega’s. Op elk van deze gebieden kunnen medewerkers gebruik maken van verschillende faciliteiten. Enerzijds via de FitterUp-app, waarmee gezond gedrag wordt beloond. Anderzijds via een ontwikkelportaal waarin collega’s inzicht krijgen in hun competenties. Ook hebben collega’s toegang tot GoodHabitz, een online platform boordevol trainingen die gaan over thema’s op je werk en daarbuiten. Als medewerker heb je zelf de regie. Dit betekent dus dat je zelf kiest wat je gebruikt en dat je met je leidinggevende in gesprek blijft over je eigen gezondheid, motivatie en competenties.”
vitaliteit
vitaliteit
Fitter-app

De FitterUp-app

In de FitterUp-app kunnen collega’s hun beweging, slaap en stress (hartslag) registreren. Via deze app hebben ze ook toegang tot hun vitaliteitsbudget van 250 euro per jaar. Sanne: “Je gezonde gedrag, voldoende beweging of slaap, beloont HumanTotalCare met extra budget. Met je vitaliteitsbudget kun je vitale producten en diensten kopen, onderverdeeld in diverse thema’s: fysiek, leefstijl en mentaal. Zo kun je kiezen voor een sportabonnement, de app Meditation Moments, coaching van een diëtist, e-reader, sporthorloge of e-health modules. Daarnaast moedigen we collega’s aan om mee te doen aan de teamchallenges, zodat ze nog meer gaan bewegen.”
Jij hebt de regie over jouw ontwikking, zodat je werk kunt doen dat je leuk vindt en dat past in jouw leven. Je krijgt de ruimte en tijd om een podcast of webinar onder werktijd te volgen. De combinatie van al deze activiteiten maakt dat vitaliteit echt gaat leven in de organisatie en ook blijft leven.

Wat doe je zelf aan vitaliteit?

“Ik ben een fanatiek sporter. Tot afgelopen jaar met name hockey, maar op dit moment padel ik 2 of 3 keer per week. Ik houd van mountainbiken en doe graag mee aan alle wandelchallenges. En op de dagen dat ik niet sport, ga ik tussen 17 uur en 18 uur een rondje wandelen om toch wat meer stappen te maken. Het sporten is voor mij ook een manier om mentaal af te schakelen. Tijdens de coronaperiode, toen ik niet kon padellen, merkte ik dat ik niet kon afschakelen. Thuis ging ik dan ook vaak een bordspelletje doen of tafeltennissen om maar niet altijd naar het schermpje te grijpen.

In mijn ideale wereld....

...word je ook beloond voor deelname aan een training of een activiteit uit het ontwikkelportaal. Dus naast beweging en slaap juist ook mentaal welbevinden of persoonlijke ontwikkeling belonen. Daarnaast hoop ik dat het thema vitaliteit een meer prominente rol gaat krijgen in de gesprekken die de medewerkers voeren met hun leidinggevende.”

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures