Interview met Tessa Lagraauw, bedrijfsarts bij ArboNed

"Toen ik me realiseerde dat ik als huisarts niet echt mijn draai kon vinden, ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik heb verschillende opties onderzocht en ben uiteindelijk bij de bedrijfsgeneeskunde terecht gekomen”, zegt Tessa Lagraauw, bedrijfsarts bij ArboNed op de locatie Den Haag. “hier voel ik me op mijn plek.”. Ze vertelt over haar keuze en het vak.

Van huisarts naar bedrijfsarts

In 2020 maakte ik de overstap van de huisartsgeneeskunde naar de bedrijfsgezondheidszorg. Bij het verkennen van andere mogelijkheden kwam ook de bedrijfsgeneeskunde langs. Wat mij daarin aansprak was het contact met werkgevers en werknemers wat voor veel afwisseling zorgt. Daarnaast het werken in een groter team met meerdere specialisaties en de tijd die ik heb voor een werknemer om breed te kijken naar zijn of haar situatie, ook in de context van het specifieke werk dat iemand doet. 

Uitdagend en afwisselend

Ik vind het leuk en uitdagend om advies te geven aan meerdere partijen die toch ieder hun eigen belang hebben. Ik zie een grote diversiteit aan mensen met veel verschillende medische problematiek en functies: directeuren, advocaten, metselaars en bakkers, wat zorgt voor veel afwisseling op een dag. En het team op onze locatie in Den Haag is erg gezellig, er is een grote bereidheid elkaar te helpen.

Breed georiënteerd

Er zijn verschillende opties die ik heb onderzocht. Toen ik mij oriënteerde op de bedrijfsgeneeskunde ben ik bij meerdere arbodiensten gaan meekijken. Met ArboNed voelde ik de beste klik qua sfeer en verbinding met de mensen. Ook op kantoor Den Haag heerst een fijne teamsfeer. Iedereen is makkelijk benaderbaar en altijd bereid om inhoudelijk mee te denken, maar je kunt ook voor een gezellig praatje binnenlopen. Dat draagt erg bij aan mijn werkplezier. 

Klaar met opleiding

Recent heb ik mijn opleiding tot bedrijfsarts afgerond. Ruim twee jaar heb ik 1 dag per week deze opleiding gevolgd naast het werk (verkorte opleiding als zij-instromer). Daar doe je specifieke kennis op over organisaties, juridische zaken, veiligheid op het werk en dergelijke.
Tessa van huisarts naar bedrijfsarts

Verzuimbegeleiding en preventie

Een groot deel van mijn week besteed ik aan verzuimbegeleiding, het begeleiden van zieke werknemers naar een duurzame werkhervatting. Daarvoor beoordeel ik medische beperkingen, adviseer ik over behandeling en verbetering van de gezondheid en geef ik aan wat de arbeidsmogelijkheden zijn. Een voor mij nieuw aspect in deze baan en van belang voor duurzaam herstel, was de bijdrage aan de goede relatie en communicatie tussen werknemer en werkgever. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van mijn baan het helpen voorkomen van ziekte en gezondheidsschade door werk. Dat kan individueel, bijvoorbeeld via een open spreekuur als er geen sprake is van een ziekmelding, maar ook op het niveau van een specifieke groep, bij bedrijven waarvan ik de vaste bedrijfsarts ben.

Blij met mijn keus

Ik ben om meerdere redenen blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het is fijn als ik met mijn medisch advies mensen kan helpen duurzaam inzetbaar te blijven in hun baan. Werk speelt voor de meeste mensen een grote rol in hun leven en welzijn. Om hen te kunnen helpen dat te behouden, ondanks (tijdelijke) medische beperkingen, is belangrijk en dankbaar werk. Omdat ArboNed zich focust op het MKB heb ik elke dag weer met een grote diversiteit aan mensen contact, zowel werknemers als werkgevers, ook dat vind ik leuk. Daarnaast werk ik in Den Haag in een team met verschillende specialisten, met fijne collega’s en een gezellige werksfeer. En tenslotte is het een groot voordeel dat je alleen werkzaam bent tijdens kantooruren waardoor ik mijn werk ook heel goed kan combineren met mijn gezinsleven.

Tot slot

Het was best een stap om te switchen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het is een belangrijk vak met nieuwe professionele uitdagingen waarbij je tijd hebt voor de mensen die je helpt. Als je interesse hebt voor mensen en voor organisaties is dit een prachtige plek om je vak uit te oefenen. Zeker in een fase van je leven waarin je een goede balans met je gezinsleven belangrijk vindt.

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures