Edward van Glabbeek, bedrijfsarts bij Mensely

Na jaren actief te zijn geweest als bedrijfsarts voor onder andere ArboNed en de Rabobank, werkt Edward van Glabbeek nu bij Mensely. Hij werd benaderd voor een rol bij de politie die hem interessant leek. En dat blijkt ook zo te zijn.
“Ongeveer 60 tot 70 procent van mijn tijd voer ik spreekuren, waarvan zo’n 10 procent preventief. De overige tijd besteed ik aan klantcontact in de breedste zin van het woord. Denk aan overleggen over beleidsvraagstukken, arbeidsomstandigheden, contact met andere bedrijfsartsen, werkplekbezoeken, gesprekken met leidinggevenden en ontwikkelingen in de organisatie. De politie is een Eigen regie-organisatie. Ik maak mensen echt zelf verantwoordelijk voor het re-integratieproces. Bij vragen, zorgen, twijfel of stagnatie kan er altijd een nieuwe afspraak gemaakt kan worden, maar mensen moeten het wel zelf doen. En ik geef aan dat leidinggevenden mensen echt alleen naar mij moeten toesturen op het moment dat er vragen zijn op medisch gebied. Uiteindelijk krijg je daardoor een spreekuur dat past bij Eigen regie. Functioneringsproblemen krijg ik niet meer, dat is iets wat leidinggevenden en medewerkers zelf moeten oplossen.”

Mijn bijdrage aan het terugdringen van ziekteverzuim

“Als bedrijfsarts ben je toch wel de expert op het gebied van beperkingen en mogelijkheden. Mensen hebben klachten, jij beoordeelt of ze daar wel of niet hun werk mee kunnen doen. En of de klachten medisch of van andere aard zijn. Voor de werkgever is het belangrijk of verzuim onder ziekteverzuim thuishoort of dat we naar een andere oplossing moeten kijken. Als het geen ziekteverzuim is, zie ik het ook als mijn taak om dat uit te leggen aan de medewerker. Zodat die het begrijpt en accepteert. Ik wil niet alleen zeggen: ‘u bent niet ziek’. Want er is wel een verzuimbehoefte en daar moet ook iets mee gebeuren. Vinkjes, vragenlijstjes, koetjes en kalfjes zijn niet zo aan mij besteed. Ik wil echt iets toevoegen aan een hulpvraag, voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Interessant is ook dat je bij Mensely vaak langer en op locatie bij een opdrachtgever werkt. Dat maakt dat je niet alleen signaleert welke zaken er beter, plezieriger of productiever kunnen, maar dat je er ook over in gesprek kunt met de werkgever. Waardoor je weer extra kunt bijdragen aan het terugdringen van ziekteverzuim.”

"Echt Mensely? Ik gaf aan dat een opdracht me niet meer paste. Binnen een week was het geregeld én ontving ik een bedankje voor het feit dat ik het een jaar had gedaan."

Edward van Glabbeek bedrijfsarts Mensely

Zelf initiatief nemen wordt gewaardeerd

"Ik kan enorm genieten van de reacties van mensen. Laatst was ik bij de politieacademie waar een dame me bedankte en vertelde dat ze zoveel aan de gesprekken met mij had gehad. Daar doe je het voor, je wilt mensen verder helpen, niet domweg weer aan het werk zetten. Het is fijn als mensen dat waarderen. Ik zou ook niet te boek willen staan als ‘de bedrijfsarts van de werkgever’. Op mijn 59e vind ik het vooral prettig te werken in een fijne omgeving. Wel heb ik net de opleiding tot praktijkopleider gedaan en ga ik nu artsen in opleiding tot bedrijfsarts begeleiden. Enerzijds ben je opleider en ga je met nieuwe artsen in gesprek over het vak, anderzijds leren zij jou ook iets over je eigen functioneren. Werken bij Mensely maakt dat mogelijk. Ik ben tevreden over mijn salaris, de manier waarop ik mijn werk kan doen en hoe men mij benadert. Mensely stuurt op klanttevredenheid, niet op spreekuurtijd. Samen met de opdrachtgever bepaal je waar behoefte aan is en hoe jij dus je uren invult. Je kunt heel veel initiatief nemen en bent heel vrij in hoe je je werk invult. En daarbij word je ondersteund door een prettige organisatie, die je niet op je vingers kijkt, maar wel faciliteert. Als ik bovendien iets aankaart waar ik mee zit, dan wordt dat serieus genomen. Zo gaf ik enige tijd geleden aan dat ik een klus deed waar ik op leeg liep. Binnen een week was het geregeld en kon ik ermee stoppen. En ik kreeg zelfs een bedankje thuis voor het feit dat ik het een jaar gedaan had.”

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures