De dag van het werkplezier

Ieder jaar op de laatste dinsdag van januari is het de Dag van het werkplezier in de zorg. Een onderwerp waar Inge, arboverpleegkundige bij HumanCapitalCare, zich dagelijks mee bezig houdt. Voor verschillende zorgorganisaties is ze onderdeel van het klantteam.

Pittige professionele uitdaging

Het verzuim in de zorgsector ligt hoog. Maar volgens Inge is er zeker sprake is van werkplezier bij zorgmedewerkers. “De mensen die ik spreek, praten over het algemeen met plezier over hun werkzaamheden en cliënten.” Met gemiddeld 6,3% in was het verzuim in de zorg in 2023 het hoogst van alle branches in Nederland. “In de praktijk zie je dat zorgmedewerkers vaak te lang over hun eigen grenzen gaan. Hun loyaliteit heeft daar deels mee te maken. Het zijn veelal mensen met empathie en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast moeten ze flexibel zijn vanwege personeelstekorten.”

Van elkaars sterke punten profiteren

Hoe werk je als arboprofessional aan werkplezier in deze uitdagende omstandigheden? Inge gelooft in de kracht van multidisciplinaire samenwerking en het benaderen van de behoeften van cliënten en klanten vanuit verschillende invalshoeken. “Dat is voor zowel mij, als de klant van meerwaarde. Het bevordert een efficiënte probleemoplossing en kan bijdragen aan snellere en effectievere resultaten. Voor mijzelf is de uitwisseling van ideeën, kennis en ervaringen dat ervoor zorgt dat je van elkaars sterke punten kunt profiteren. Het verbreedt mijn eigen kennis en vaardigheden.”

Kennis verdiepen

Zo schreef Inge voor Lunet Zorg een adviesrapport over millennials op de werkvloer. “Het rapport biedt concrete cijfermatige gegevens, waaruit een aanzienlijke stijging van het verzuim binnen de millennial-doelgroep blijkt. Het rapport heeft inzichten opgeleverd die Lunet Zorg helpt bij het vormgeven van hun organisatiebeleid. Op die manier kunnen ze effectiever inspelen op de behoeften van deze specifieke generatie binnen hun organisatie.” 
Wil jij ook #meerbetekenen als arboverpleegkundige? Bekijk de vacature bij HumanCapitalCare in Amsterdam

Blijf op de hoogte van interessante vacatures