Andrea is arbeidsdeskundige en inzetbaarheidscoach bij HumanCapitalCare

Vanuit haar achtergrond als HR professional en als freelance loopbaancoach is de arbowereld voor Andrea geen onbekend terrein. Ruim 2 jaar geleden zocht Andrea een nieuwe prettige werkomgeving om van betekenis te zijn voor grootzakelijke klanten. En die plek vond ze, bij HumanCapitalCare regio Noord. Als arbeidsdeskundige en inzetbaarheidscoach heeft ze veel variëteit in werkzaamheden.

Het goede gesprek voeren

“Wat ons als arbodienst echt uniek maakt is dat we advies en coaching combineren met arbeidsdeskundigonderzoek. Als inzetbaarheidscoach werk ik bijvoorbeeld één dag per week bij Fokker. Dat gaat echt over het voorkomen van verzuim. Zorgen dat medewerkers optimaal aan het werk zijn en blijven. Ik adviseer en begeleid leidinggevenden om het gesprek te voeren met hun medewerkers over inzetbaarheid. Elke medewerker heeft wel eens te maken met een situatie waardoor je niet goed in je vel zit, zoals bij een scheiding of bij mantelzorg, of omdat je ouder wordt en ploegendiensten draaien zwaarder wordt. Het is dan essentieel dat leidinggevende en medewerker met elkaar in gesprek gaan over wat er nodig is om goed aan het werk te kunnen blijven."

Duidelijkheid en perspectief

Als arbeidsdeskundige word ik meestal ingevlogen als een medewerker één jaar ziek is. Enerzijds gaat dit over objectiveren, meten en weten. Maar het vraagt ook iets van mijn soft skills. Ik voer ook het gesprek met de medewerker over de uitkomsten van het onderzoek. Dat is vaak een ‘opschudmoment’: “Waar en hoe word jij weer een gelukkige medewerker?”. Ik geef advies aan zowel werkgever als medewerker. Soms moeten we vaststellen dat het huidige werk van de medewerker niet meer passend is. Wat ik fijn vind is dat mensen vaak toch blij zijn met de duidelijkheid die er ontstaat. Als het is uitgesproken, weten werkgever en medewerker waar ze aan toe zijn.

Arbeidsdeskundige bij HumanCapitalCare
Arbeidsdeskundige bij HumanCapitalCare

Goed werkgeverschap

Ik maakte bewust de keuze om bij HumanCapitalCare te gaan werken, onder andere vanwege de grootzakelijke klanten. Wat al mijn klanten bindt, is dat het werkgevers zijn die goed voor hun mensen zorgen. Van het voorkomen van verzuim tot de beste verzuimbegeleiding indien dat nodig is. Dat zijn ook de klanten waar ik, en HumanCapitalCare als geheel, graag voor werk. Soms nemen we ook afscheid van klanten die niet bij ons passen. Die onvoldoende kijken naar de preventieve kant, en waar de focus voornamelijk op verzuim ligt.

En dat goed werkgeverschap ervaar ik ook vanuit mijn eigen organisatie. Regio Noord is een relatief klein en groeiend team. We zijn met ongeveer 30 collega’s. Er is weinig hiërarchie en de afstand tussen de disciplines is klein. Je kent elkaar, we zijn goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast hebben we de landelijke samenwerking, tussen disciplines en voor landelijke klanten. Die combinatie, van klein/dichtbij tot landelijk, maakt het speelveld nog veelzijdiger voor mij. Ik voel me een ondernemende professional die kan putten uit een fijne basis aan kennis, teamwork en goede faciliteiten.

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures