Jaarprogramma traineeship bedrijfsgeneeskunde

Als jij kiest voor bedrijfsgeneeskunde, dan is ons traineeship bedrijfsgeneeskunde een goede voorbereiding op de opleiding. Tijdens dit jaar leer je het vak van bedrijfsarts namelijk (verder) kennen. In jouw agenda staan al snel spreekuren met werknemers, teamoverleggen en gesprekken met werkgevers. Daarnaast volg je het afwisselende traineeship-programma vol met kennis, praktijkervaring, reflectie en intervisie. Instappen kan op elk moment. Het traineeship start namelijk meerdere keren per jaar, duurt één jaar en bestaat uit drie trimesters.

Stel jouw vraag over het traineeship

Kennismaken

De eerste weken staan in het teken van kennismaken: met de organisatie, je regio/groepspraktijk, team en je vaste buddy en supervisor. Die kennismaking begint voor je eerste werkdag met de onboarding app. Hierin leer je ons al beter kennen. Eenmaal begonnen heb je diverse introductiebijeenkomsten en  kennismakingsgesprekken. Je buddy maakt je met name in het begin wegwijs in de organisatie en je regio/groepspraktijk. Samen bespreek je praktische zaken en houd je vinger aan de pols over hoe het met je gaat. Je supervisor is een geregistreerd bedrijfsarts die jou begeidt met inhoudelijke ondersteuning, leerdoelen en evaluatie. Het aanvullende programma van je traineeship begint officieel tijdens de kick-off.

  • Buddy: in het begin heb je vrijwel dagelijks contact met je buddy, later vooral op jouw initiatief.
  • Supervisie: elke week neem je met je vaste supervisor tijd voor supervisie.

Trimester 1

Kick-off: driedaagse met jouw startklas

De startklas is jouw groep met collega-artsen die - net als jij - hebben gekozen voor de bedrijfsgeneeskunde en starten met hun traineeship. Tijdens de driedaagse volg je met je startklas een uitgebreid (cursus)programma en leer je het vak én elkaar beter kennen. Na de driedaagse blijf je met de startklas samenkomen.

  • Bijeenkomst met je startklas: één keer per zes weken voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Wegwijs in wetgeving

Bij de eigen my-academy volg je diverse trainingen. Deze maken je onder andere wegwijs in de wetgeving die belangrijk is voor een bedrijfsarts.

Trimester 2

Vaardigheden en kennis

Naast het opdoen van praktijkervaring en je reguliere werkzaamheden, ga je verder met het uitbreiden van je kennis en gesprek- en coachvaardigheden. Dit trimester krijg je antwoord op vragen als wat doe ik bij een arbeidsconflict en hoe werkt een WIA-aanvraag?

Trimester 3

Denken in mogelijkheden en preventie

In het laatste trimester van het traineeship gaan de trainingen veelal over mogelijkheden (in relatie tot beperkingen van werknemers) en de ruimte die de arbowetgeving biedt voor preventie. Bedrijfsgeneeskunde is namelijk méér dan verzuim.

Evaluatiegesprek

Ga je verder als AIOS bedrijfsgeneeskunde? Die vraag beantwoord je in je evaluatiegesprek. Als iedereen enthousiast is, begin je na je traineeship met de vierjarige opleiding tot bedrijfsarts.

Meer inspiratie en informatie

Enthousiast? Bekijk de vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures