Werken als BIG-geregistreerde verzuimbegeleider bij HumanCapitalCare

22 jaar werkte Sylvia Fontaine (59 jaar) in diverse rollen in een ziekenhuis, waaronder (7 jaar) als verpleegkundige, senior kwaliteitsadviseur, security officer en functionaris Gegevensbescherming. Nadat ze van een burn-out hersteld was, gaf een collega aan: “Sylvia, deze organisatie past je niet meer. Sla je vleugels uit en ga doen wat je écht leuk vindt”. “Wat ben ik hem dankbaar voor dit duwtje in de rug. Ondanks dat mijn BIG-registratie was verlopen, reageerde ik op de vacature van BIG-geregistreerde verzuimbegeleider bij HumanCapitalCare. En daar werk ik nu 3 jaar. Nooit gedacht dat ik dat kon, van werkveld veranderen, op deze leeftijd. Het is één van de mooiste besluiten van mijn leven.”

Een betekenisvolle overstap

“Als perfectionist, en met een heftig life-event achter de kiezen, ben ik in mijn vorige baan tegen de muur aangelopen. Een burn-out. Eenmaal terug op de werkvloer kon ik niet goed meer benoemen wat ik écht leuk vond aan mijn werk. Ik zat niet goed in mijn motivatie. Wat kon ik daar nu zélf aan doen? Waar loop ik tegenaan en wat kan ik veranderen? Vanuit die intrinsieke motivatie volgde ik de masterclass ‘van Pillen naar preventie’. Ik wilde met mijn geleerde (levens) lessen, andere mensen in de spiegel laten kijken, hoe kan jij aan het stuur staan van jouw leven en ging op zoek naar een werkgever die vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan. En ondanks dat mijn BIG-registratie was verlopen, heb ik op de vacature bij HumanCapitalCare gereageerd. Een gouden zet, zo bleek later.

vitaliteit HumanCapitalCare
Manager klantteams

De juiste flow

In november 2019 begon ik als BIG-geregistreerde verzuimbegeleider in de regio Midden van HumanCapitalCare. Ik heb mijn herregistratie opnieuw gehaald en volgde de integrale opleiding leefstijl- en vitaliteitscoaching. Met twee linker handen stapte ik in de arbowereld. Een wereld die ik alleen kende vanuit de andere kant, mijn eigen verzuim. Ik wilde graag meer betekenen voor mensen, hen het gevoel geven dat het écht om hen gaat, juist in verzuim én preventief, om zo verzuim te voorkomen.

Sinds begin dit jaar werk ik volledig als Leefstijl & Vitaliteitscoach. Ik geef nu zowel workshops aan groepen werkenden, coach  1-op-1 naast dat ik nog 1 dag per week als BIG-geregistreerde verzuimbegeleider voor klanten mag werken. Mijn BIG-herregistratie pakt niemand mij meer af. Ik wilde meer betekenen en vervul de rollen van inzetbaarheidscoach, integrale leefstijl- en vitaliteitscoach en leefstijltrainer (NOBTRA). Daarnaast ben ik vakgroepcoördinator van de vakgroep (leefstijl) coaches.

Verwonderen en ontdekken

Nog steeds voel ik me soms Alice in Wonderland, en denk ik ‘oh zo werkt dat’. Ik mag me verwonderen en met initiatieven komen. Het is in deze organisatie zo’n meerwaarde dat er echt wordt gekeken naar wie jij bent als mens, en wat je als werkende nodig hebt om je goed te voelen. Ik denk al bijna 3 jaar, wat is iedereen hier aardig. En inmiddels weet ik, het is écht, oprecht.

Lessons learned

Ik heb nu rust. Op alle fronten. Hoe druk het ook kan zijn op werk. Mijn eigen loopbaancoach van destijds beaamde ook dat ik de ideale baan heb gevonden. Ik heb A het lef gehad voor mezelf te kiezen, in het diepe te springen. En B, ik mag hier mezelf zijn, aangeven wat ik wil en zeggen waar ik blij van wordt, maar ook waar mijn grenzen liggen. 

Een van mijn doelstellingen blijft mijn werk/privé balans bewaken. Mijn telefoon gaat op bepaalde momenten heel bewust uit. Ik wandel 3 x per dag met de hond, en sport 4 x per week. Soms ook aan het begin van de werkdag. Gewoon, omdat het kan. Ik deel mijn eigen ervaringen, juist ook met klanten, in de spreekkamer en in groepssessies. Tezamen met alle kennis en hulpmiddelen vanuit onze organisatie telt dat op: 1+1=3. De visie op gezond, gemotiveerd en competent werken die HumanTotalCare (waar HumanCapitalCare onderdeel van uitmaakt) heeft, sluit naadloos aan op mijn eigen ervaringen en drijfveren.

Soms denk ik wel eens, dit is te mooi. Maar ik heb er ook kei hard voor gewerkt. Wat ik zou willen meegeven, durf te kiezen, met je hart. Ondanks dat een functieprofiel soms niet volledig overeenkomt, of omwille van leeftijd. Een goede werkgever staat open voor talent, competenties en levenservaring en geeft ook eerlijk aan als het niet past. Denk in mogelijkheden, dan gaan er vanzelf deuren open. 

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures