Als psycholoog bij ArboNed #meerbetekenen

Sandra Bleyenberg is psycholoog bij ArboNed. Na haar studie psychologie werkte ze eerst een aantal jaar als recruiter. Toen ze iets meer kennis en levenservaring op zak had, begon het bij haar te kriebelen om de psychologie weer op te pakken. Haar buurman die ook bij ArboNed werkt, tipte haar op de vacature. Inmiddels werkt ze sinds 2006 met veel plezier als psycholoog bij ArboNed waarvan een aantal jaar op de groepspraktijk in Rotterdam.

Sandra: “Ik heb gekozen voor de psychologie, omdat ik op zoek ben naar diepgang. Ik wil weten wat mensen drijft en waar ze gelukkig van worden. Dat ik daar zelf een positieve bijdrage aan kan leveren, geeft mij veel voldoening. Dit werk is ook een stukje zingeving voor mezelf, omdat ik echt wat kan betekenen voor mensen.”

Wat wij doen

“Als psychologen bij ArboNed zien we personen met allerlei achtergronden. Denk aan mensen met depressieve klachten, angst- en paniekklachten, trauma of een burn-out. Onze belangrijkste verwijzer is de bedrijfsarts. Hij verwijst werknemers met psychische klachten naar ons door. Dat kunnen medewerkers zijn die ziekgemeld zijn, maar ook mensen die nog aan het werk zijn en dreigen uit te vallen. Onze behandeling is erop gericht mensen te versterken en regie terug te geven, zodat zij ondanks hun beperkingen toch deel kunnen nemen aan het arbeidsproces.”

De rol van werk

“Werk speelt een hele belangrijke rol in het leven van mensen. Werk is meer dan alleen een moetje omdat er geld verdiend moet worden. En werk kan zelfs bijdragen aan herstel. Als mensen ziek zijn, stimuleer ik hen om zo snel als mogelijk het contact met collega’s weer te herstellen. Al is het maar voor een uurtje of voor een koffiemomentje. Zo blijft de drempel naar werk zo klein mogelijk en blijven mensen betrokken bij hun werkomgeving en collega’s.”

Psycholoog bij ArboNed
Psycholoog bij ArboNed

Positieve instelling

“Ik bekijk klachten in de spreekkamer vanuit een holistische blik met een positieve, oplossingsgerichte en optimistische instelling. Ik geloof dat er ook in moeilijke situaties mogelijkheden zijn om te werken aan herstel, terug te komen in je eigen kracht en, binnen de grenzen van wat haalbaar is, deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces. Bij ArboNed staan wij voor kortdurende interventies van zo’n 5 à 7 sessies. Wij passen vooral veel technieken toe uit de oplossingsgerichte therapie en cognitieve gedragstherapie. Anders dan in de GGZ stellen wij geen diagnoses. Onze behandeling is gericht op het teruggeven van de regie, zodat cliënten weer een start kunnen maken met de re-integratie.”

Het mooie aan dit vak

“Het mooie aan mijn werk vind ik dat je mensen echt stappen ziet zetten. Soms zitten medewerkers in een situatie waar ze niet veel aan kunnen veranderen. Als je ze dan handvatten en inzichten kunt geven waarmee ze weer vooruit kunnen, is dat heel waardevol. Je ziet dat ze beter in hun vel komen te zitten en weer op eigen kracht verder kunnen. Dat oplossingsgerichte, positieve en kortdurende aspect van ons werk, spreekt me heel erg aan.”

De meerwaarde van ArboNed

Werken bij ArboNed heeft voor Sandra veel meerwaarde: “Wat ik heel fijn vind aan onze organisatie is dat er veel mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen en om nieuwe dingen te ontplooien. Ik werk hier al best lang, maar door de afwisseling en dynamiek van mijn baan, voelt dat helemaal niet zo. Ook is de sfeer heel goed, collega’s zijn betrokken en persoonlijk. In combinatie met de autonomie die ik in de spreekkamer heb en de regelruimte om werk en privé te kunnen combineren, is ArboNed voor mij de ideale werkplek.”

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures