Collega aan het woord: werken als vitaliteit- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed

Marlies Krikke werkt als vitaliteit- en gezondheidsdeskundige en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Preventief medisch onderzoek (PMO) bij werknemers van onze klanten: "Mijn dagen zijn heel verschillend. Dat maakt het werk ook uitdagend en zorgt voor goede energie. Op het ene moment geef ik een workshop in beweging, gezonde voeding en slapen, en het volgende moment spreek ik een werknemer over individuele leefstijlcoaching. Maar ook gesprekken met HR-afdelingen en directieteams over PMO-rapportages zijn vaste prik."

Betrokken bij diverse projecten

"Wat mij energie geeft zijn goede gesprekken en de diversiteit van mensen en problematieken die op mijn pad komen. Als je ziet dat een werkgever of werknemer echt aan de slag gaat met een rapportage of dat een workshop aanslaat, geeft dat voldoening.

Nog een interessant project is het vitaliteitsprogramma van FC Emmen: #HIERWORDIKFIT. In samenwerking met de voetbalclub, één van onze klanten, en de Fitter-app, maken we de regio gezonder. In negen weken dagen we deelnemers uit en begeleiden we hen in beweging, slaap, gezond eten en ontspanning. FC Emmen-spelers moedigen de deelnemers digitaal aan die via een app meedoen aan challenges. Ik ben de projectleider en we draaien nu een eerste pilot, waardoor ik me veel bezig houd met de inhoud en bijvoorbeeld ook zelf workshops geef.

Mijn werk doe ik voornamelijk vanuit de groepspraktijk in Groningen. Ik werk nauw samen met het klantteam, waarin we bespreken wat er bij klanten speelt, welke kansen er zijn en wat we voor hen nog meer kunnen betekenen. In een week zit ik zo’n twee á drie dagen bij klanten en anderhalve dag op kantoor. Mijn administratie doe ik vanuit huis. Deze rol vraagt dus om veel flexibiliteit en eigen inbreng en dat vind ik heerlijk."

Marlies Krikke
Ik wil mensen op een positieve en inspirerende manier laten kennismaken met alles wat met gezondheid te maken heeft, en ze bewust maken van hun eigen gedrag.
Marlies Krikke
Marlies KrikkeVitaliteit- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed

Op individueel- en organisatieniveau #meerbetekenen

"Tijdens een PMO-adviesgesprek maak ik werknemers bewust van bepaalde denk- en handelswijzen en hoe ze die kunnen veranderen. Ik wijs ze erop dat ze zelf invloed hebben en actie kunnen ondernemen om een gedragsverandering teweeg te brengen. Tijdens individuele gesprekken probeer ik altijd een ‘laag dieper’ te komen om écht passend advies te geven. Als je dan iemand zichtbaar ziet opkappen geeft dat mij enorm veel voldoening.

Daarnaast ga ik in gesprek met de werkgever. Leidinggevenden maak ik bewust van wat er goed gaat en wat beter kan. ‘De blinde vlek wegnemen’, zeg ik weleens. Met hen ga ik aan de slag om meer aandacht te schenken aan (preventieve) maatregelen door te inspireren en te motiveren. Zodat zij de energie weer terug kunnen brengen in hun organisatie.

Soms pakken ze dit direct op. Het komt echter ook weleens voor dat we een rapportage opleveren en dat er vervolgens weinig mee gedaan wordt. Ik blijf dan in contact met de organisatie en houd ze alert, alleen de actie ligt wel bij hen. Soms kan het dus langer duren om daar het effect te zien van ons werk. Ik vraag klanten ook altijd zelf om feedback, naast de klanttevredenheidsonderzoeken, om mezelf continu te verbeteren. Ik krijg terug dat ik goed zicht heb op lopende zaken, proactief meedenk en eerlijk advies geef wat echt bij de organisatie past."