Van procesregisseur naar praktijkondersteuner bedrijfsarts binnen ArboNed

Katja Gitmans is binnen ArboNed doorgegroeid van procesregisseur naar praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB'er). "Ik krijg veel voldoening uit het helpen en motiveren van mensen, het liefst doe ik dat face-to-face in de spreekkamer. Als POB'er neem je spreekuren over van de bedrijfsarts. Het verschil met mijn vorige rol is dat ik ook daadwerkelijk advies mag geven over de arbeidsmogelijkheden van medewerkers," legt Katja uit.

Gestart als procesregisseur

Als procesregisseur ben je echt een spin in het web, waarbij je veel schakelt met werkgevers, medewerkers en verzekeraars. Ik was vooral procesmatig betrokken bij het verzuimmanagement binnen het team van Nationale Nederlanden. We werkten aan het zo goed mogelijk ontzorgen en begeleiden van onze klanten op het gebied van verzuim. Daarbij sprak ik met een diversiteit aan ondernemers en medewerkers. Dit varieerde van een bakker, een IT-manager, een horecamedewerker, een bouwvakker, een advocaat tot een directeur van een onderneming. Het was een hele diverse, afwisselende functie. Toch wilde ik mezelf verder ontwikkelen. 

Opleiding naast het werk

De kans kwam voorbij te solliciteren op een nieuwe functie binnen ArboNed. Eind 2021 ben ik dan ook begonnen met een interne opleiding van Zuyd Hogeschool tot Praktijkondersteuner Bedrijfsarts. Dit deed ik naast mijn werk als procesregisseur. Tijdens deze opleiding kregen we onder andere modules over richtlijnen die een bedrijfsarts hanteert, wet- en regelgeving, motiverende gespreksvoering en persoonlijk leiderschap. De opleiding duurde ruim een half jaar, plus een stage. Oktober 2022 ben ik gestart als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts.
Procesregisseur
Katja is doorgegroeid van pr naar pob'er

Wat is er anders in de nieuwe rol

Vanuit mijn rol als procesregisseur werkte ik al samen met de bedrijfsarts, alleen neem ik nu spreekuren van de arts over. Daarbij geef ik advies over werkmogelijkheden en maak ik opbouwschema’s. In mijn rol als praktijkondersteuner bouw ik een vertrouwensband op met de medewerker, heb ik een coachende rol en breng ik mensen in beweging. Ik duik dieper in de casuïstiek dan in mijn vorige rol. Face-to-face is de dynamiek ook anders dan aan de telefoon. Emoties van de medewerker komen nog meer binnen.

Teamwerk

Je werkt echt als “team”, waarbij de arts eindverantwoordelijk blijft. Ik neem bepaalde spreekuren van de bedrijfsarts over. Als er echter een medisch oordeel nodig is, dan doet de bedrijfsarts deze spreekuren zelf. De bedrijfsarts is op de hoogte van de dossiers die je onder beheer hebt. Ik werk zelf onder taakdelegatie van twee bedrijfsartsen, het aantal verschilt per persoon.

Leuk aan de baan

Ik vind het waardevol echt iets te kunnen betekenen. Ik kan medewerkers helpen door ze in beweging te krijgen en waar nodig ondersteunende interventies in te zetten, zoals het inschakelen van een bedrijfsmaatschappelijk werker of een psycholoog. Daarnaast blijf ik mezelf ontwikkelen en doe ik in de praktijk ook medische kennis op. De successen die ik behaal als ik iemand echt verder heb geholpen, geven mij veel voldoening. Door de juiste vragen te durven stellen, kun je mensen echt helpen en zo meer betekenen.

Een werkdag

In de zomer ga ik vaak op de fiets naar mijn werk. Bij aankomst check ik eerst mijn e-mails, zet ik verslagen van de vorige dag klaar, zodat deze verzonden kunnen worden. Ik doe wat administratieve taken en heb gedurende de dag spreekuren. Vaak verwerk ik aan het einde van de dag nog verslagen of ik ga naar huis om ze daar uit te werken. Je kunt je tijd redelijk flexibel inrichten. Ik zit in een fijn multidiciplinair team waarmee we ook leuke activiteiten doen. Naast mijn werkzaamheden heb ik enkele malen per jaar intervisie en opleiding. Dat maakt het afwisselend en interactief. 
Katja is doorgegroeid binnen ArboNed

Privé

Ik woon samen met mijn vriend, die twee studerende kinderen heeft. Ik houd zelf heel erg van gezelligheid, pak graag een terrasje met vrienden of familie en ben dol op reizen of weekendjes weg. Ik tennis, doe aan wielrennen, fitness, golf soms, en in de winter ski ik. Daarnaast wandelen we en verleen ik mantelzorg. Vitaal zijn vind ik belangrijk: door mijn werk is dit nog meer voor mij gaan leven. ArboNed vind ik een prettige werkgever. Als je wil, kun je veel werkzaamheden naar je toe trekken. Zelf heb ik nu mijn handen vol aan mijn huidige rol en privé, maar als ik meer zou willen doen, is dat zeker bespreekbaar. 

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures