Van spoedeisende hulp naar bedrijfsgeneeskunde

“In de opleiding doe je naast theoretische kennis ook hele praktische vaardigheden op, bijvoorbeeld op het gebied van gespreksvoering en coaching. Ik merk dat mijn visie op het vak er door ontwikkeld is. En dat ik groei als professional.” zegt Katharina Harms-van Dijk, werkzaam als arts in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskunde bij ArboNed in Groningen. Ze vertelt over haar ervaring als zij-instromer in het vakgebied. 

Mijn reis vanuit Duitsland 

Ik ben geboren en getogen in Duitsland en heb daar ook mijn geneeskundige opleiding gedaan. In 2014 ben ik voor de liefde naar Nederland gekomen. Na afronding van mijn studie ben ik begonnen als ANIOS op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis in Winschoten. Dat beviel zo goed dat ik, na nog ruim een jaar op de Intensive Care in het UMCG te hebben gewerkt, solliciteerde op een opleidingsplek en werd aangenomen. Twee jaar en veel wikken en wegen later besloot ik met deze opleiding te stoppen. Ik zag hier toch niet mijn toekomst in. 
Vervolgens heb ik een breed scala aan opties verkend: onder meer GGD specialismen, verzekeringsarts, huisarts en bedrijfsarts. De bedrijfsgeneeskundige kant sprak mij het meeste aan. Mijn keuze voor bedrijfsgeneeskunde had met meerdere aspecten te maken: het is een breed vak qua mensen, beroepen, ziektes en relaties. Er is naast de verzuimbegeleiding ook aandacht voor preventie. Ook zijn de reguliere werktijden heel prettig als je een gezin met kleine kinderen hebt.

Kennismaking met bedrijfsgeneeskunde bij ArboNed

Vervolgens heb ik bij twee arbodiensten meegelopen. Bij ArboNed voelde de sfeer goed, en het feit dat de sollicitatieperiode heel serieus genomen werd. Er werd diep doorgevraagd en ik had gesprekken met meerdere personen. In oktober 2019 ben ik bij ArboNed begonnen. Na een tijdje werkzaam te zijn in de bedrijfsgeneeskunde ben ik het eigenlijk nog leuker gaan vinden. Ten opzichte van de spoedeisende hulp krijg ik veel meer beeld van het echte leven van mensen. Want naast hun ziekte, kijk je hier veel meer naar de context qua beroep, werkomstandigheden, privé situatie en leefstijl. Ik leer veel over mensen, het leven, de bedrijven en superveel beroepen. Bovendien ontdek ik dat er naast verzuimbegeleiding nog zoveel meer aspecten aan bedrijfsgeneeskunde zitten, zoals de contacten met de werkgever en de relatie met maatschappelijke ontwikkelingen.

De uitdagingen van bedrijfsgeneeskunde bij ArboNed

In mijn begintijd was het erg druk. Ik moest wennen dat mijn agenda vol stond met afspraken. Inhoudelijk merkte ik dat ik vaak met verschillende belangen en soms zelfs tegengestelde belangen te maken had. Het is niet altijd mogelijk om iedereen tevreden te stellen met je advies. Dat vond ik zeker in het begin lastig, bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict. Inmiddels heb ik hier mee om leren gaan.
Wat betreft de drukte hebben we nu planners die de agenda bewaken. Ik heb zo meer tijd voor een spreekuur, zodat we het gesprek ook echt af kunnen ronden. En ik heb een praktijkondersteuner (POB-er) aan wie ik taken kan delegeren. Daardoor krijg ik meer ruimte voor de complexe casussen en kan ik aandacht geven aan bijvoorbeeld het opzetten van preventief medisch onderzoek voor bedrijven.

Samenwerking

Ik werk nauw samen met casemanagers, arbeidsdeskundigen, psychologen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen (VGD-ers) en met mijn POB-er natuurlijk. De meeste collega’s kom ik wekelijks op kantoor tegen en we lopen bij elkaar binnen als we iets willen afstemmen. Dat werkt heel fijn.

Opleiding en persoonlijke groei

Op dit moment ben ik nog in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskunde. In plaats van vier jaar, duurt het traject voor mij ongeveer 5 jaar, omdat ik parttime werk. Ik vind het een prettige afwisseling met het dagelijks werk en ook de contacten met andere deelnemers van de opleiding zijn leerzaam. Naast theoretische kennis krijg ik ook hele praktische vaardigheden mee, bijvoorbeeld op het gebied van gespreksvoering en coaching. Ik merk dat mijn visie op het vak er door ontwikkeld is en dat ik er ook van groei als professional.

Advies voor collega artsen

Als ik iets kan meegeven aan collega artsen die voor de keuze staan iets anders te gaan doen, dan zou ik ze de volgende vraag willen stellen: ‘Wat vind je belangrijk in je werk en je leven? Ga in gesprek met mensen om je heen en durf open te zijn, dan ontdek je dat je niet de enige bent met twijfels. Durf ook te erkennen dat een bepaalde keuze op een gegeven moment misschien niet meer past bij jou of bij de levensfase waarin je zit.’ Ik ben heel blij met de plek waar ik nu zit. Ik heb geen spijt van mijn tijd op de spoedeisende hulp, want ook dat was een mooie en leerzame periode.  

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures