Als zij-instromer aan de slag: bedrijfsarts Davey Poelma-Tap over zijn overstap naar ArboNed

'Wat ik mooi vind aan het vak? Dat ik als bedrijfsarts echt van toegevoegde waarde ben. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor de werkgevers in het mkb. Bovendien is er bij ArboNed veel aandacht en ruimte voor preventie. We helpen te voorkomen dat mensen ziek worden. Dat spreekt mij enorm aan.' Davey Poelma-Tap is bedrijfsarts bij ArboNed in Leeuwarden. Waarom hij hier voldoening uit haalt, vertelt hij in dit interview.

Thuis samenwerken

“Ik ben inmiddels door corona wel gewend om ook thuis te werken. De samenwerking met collega's vind ik wel veel makkelijker als je even bij elkaar binnen kunt lopen. Dat werkt ook echt goed op onze vestiging in Leeuwarden. Van arbeidsdeskundige, tot psycholoog, tot casemanager; iedereen is heel benaderbaar. Dat is prettig, omdat je daardoor snel en makkelijk kunt sparren over een case.”

Opleiding bedrijfsgeneeskunde als zij-instromer

In oktober 2021 rondde Davey zijn opleiding als bedrijfsarts af. Zijn carrière begon in het ziekenhuis, waarna hij als zij-instromer de overstap maakte naar de bedrijfsgeneeskunde. “Dat bevalt goed. Het mooiste vind ik dat je als bedrijfsarts ook preventief van toegevoegde waarde kunt zijn. Je kunt verzuim helpen voorkomen. Daar krijgen we bij ArboNed ook echt de ruimte voor.”
Davey startte in een ‘gewone’ klas, maar maakte na een tijdje de overstap naar een leergang met alleen maar zij-instromers. “Het was een verkorte opleiding. Fijn natuurlijk, dat ik dankzij mijn ervaring en mijn promotieonderzoek versneld de opleiding tot bedrijfsarts kon afronden.”
Daarnaast vond hij het leuk om met gelijkgestemden college te volgen: “Je merkt dat zij-instromers de opleiding anders benaderen dan jonge klare artsen. Waar die laatste groep graag wil weten hoe je van A naar B komt, zijn zij-instromers op zoek naar een beeld van de hele landkaart die bewandeld mag worden. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen wij vervolgens zelf de beste route van A naar B bepalen.”
bedrijfsarts ArboNed
Bedrijfsarts ArboNed Leeuwarden
Davey Poelma arts Leeuwarden

#meerbetekenen voor werknemer en werkgever

De reden om de overstap te maken van het ene specialisme naar de bedrijfsgeneeskunde, zal voor iedere zij-instromer anders zijn, denkt Davey. Daarom zal het ook per persoon verschillen waarom het vak van bedrijfsarts zo goed bevalt.
“Voor mij is dat omdat ik echt van toegevoegde waarde kan zijn in het contact met werknemer en werkgever. Dat je met die verschillende partijen te maken hebt, ook met de werkgevers dus, vind ik interessant. En waar ik ook van hou: wij zijn eerlijk bij ArboNed. Ja wij verlenen zorg en doen er alles aan zodat het mkb gezond kan ondernemen, maar ons doel is ook om geld te verdienen. Dat doel heeft het ziekenhuis natuurlijk ook, maar dat is er niet zo open over als wij.”

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures