Werken als veiligheidskundige bij ArboNed

Corina van Dijk werkt al twintig jaar bij ArboNed. Eerst als arbo- verpleegkundige, daarna als ergonoom en nu als veiligheidskundige. “Omdat ik veel verschillende klanten spreek is mijn werk erg afwisselend. Dat geeft mij veel energie.”

“ArboNed geeft medewerkers veel ruimte om zich te ontwikkelen. Kijk naar mij. Als arbo-verpleegkundige hield ik veel spreekuren, maar ik wilde meer betekenen voor mijn klanten. Ze helpen om verzuim te voorkomen. Zo werd ik ergonoom en voerde ik werkplekonderzoeken uit. En omdat ik mij wilde blijven verdiepen en ontwikkelen gaf ArboNed mij de kans om de opleiding tot Veiligheidskundige te volgen. Die functie voer ik nu met veel plezier uit. Inmiddels verbreed ik mijn kennis alweer, want dankzij ArboNed volg ik de opleiding tot Hogere Veiligheidskundige.”

Arbeidsrisico’s in kaart brengen

“Als veiligheidskundige werk ik veel samen met onze re-integratie en preventieadviseurs, bedrijfsartsen en collega’s van Salessupport. Van hen krijg ik leads om Risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E) bij onze mkb-klanten uit te voeren. Bijvoorbeeld op het kantoor van een bedrijf dat medische producten ontwikkelt, op de productievloer van een onderneming dat bouwmaterialen produceert of bij een stichting als Hulphond Nederland. Door het uitvoeren van de RI&E kan ik meer betekenen voor onze klanten. Want ik breng alle arbeidsrisico’s voor hen in kaart. Bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke stoffen. Door samen met mijn klanten de RI&E te maken weten ze hoe ze de arbeidsrisico’s in hun bedrijf kunnen aanpakken en voor een gezonde en veilige werkomgeving kunnen zorgen. Heel waardevol en nuttig werk.”

Samenwerken bij trainingen

“Een erg uitdagend aspect van mijn werk als veiligheidskundige vind ik het geven van de trainingen. Onder meer over het maken van een RI&E en de rol als preventiemedewerker. Dat doe ik soms alleen, maar meestal met een collega. We werken nauw met elkaar samen en maken handig gebruik van elkaars expertises. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidshygiëne of veiligheid.”

Betrouwbaar en eerlijk

“De sfeer in ons team vind ik ontzettend fijn. Mijn collega’s zijn betrouwbaar en eerlijk. Dat vind ik belangrijke waarden. Het maakt mensen collega’s leuker en beter in hun werk als consultant. Na het werk zoeken we elkaar als collega’s regelmatig op. Bijvoorbeeld voor een barbecue. Erg gezellig!”

Empathisch vermogen

“Stiekem ligt mijn hart bij de (palliatieve) zorg. Vooral vanwege de waardevolle gesprekken die ik met cliënten in de laatste fase van hun leven voer. Helaas kan ik deze droom niet vervullen, omdat nachtdiensten mij letterlijk ziek maken opbreken. Gelukkig komt mijn empathisch vermogen van pas in mijn werk als veiligheidskundige. Door goed te luisteren naar mijn klanten kan ik de vraag achter de vraag achterhalen. Zo weet ik beter wat hun behoeften zijn.”

veiligheidskundige ArboNed
veiligheidskundige trainingen ArboNed

Veel verschillende klanten

“Eén van de leuke aspecten aan mijn werk is mijn vrijheid. Ik hoef niet per se om acht uur bij een klant te zijn. Ik kan mijn eigen tijd indelen. En omdat ik een druk gezinsleven heb werk ik drie dagen per week. Dat kan hier prima. Daarnaast spreekt de diversiteit van het werk mij erg aan. Ik spreek veel verschillende klanten.”

Meer betekenen voor de klant

“Ik heb klanten wel eens geadviseerd om arbeidsrisico’s te verminderen door een productielijn of werkproces te optimaliseren. Daar konden zij zich niet in vinden. En dat vind ik lastig. Als de klant niet wil veranderen, dan trek ik mij terug. Ik wil een goed advies geven, meer kunnen betekenen voor de klant. Ik ben open en eerlijk en wil de klant recht kunnen aankijken. De relatie is heel belangrijk voor mij.” 

Gras bij de buren is niet groener

“Bij ArboNed heb ik het al 20 jaar erg naar mijn zin. Het is een goede werkgever: ik word prima beloond, heb fijne collega’s en goede arbeidsvoorwaarden, ervaar veel vrijheid en autonomie in mijn werk en wordt gefaciliteerd in mijn thuiswerkplek. Nee, ik hoef hier absoluut niet weg. Het gras is zeker niet groener bij de buren.”

Blijf op de hoogte van interessante vacatures