Columbuslezing

Binnen de branche van bedrijfsgeneeskunde is het al jaren een begrip: De Columbuslezing - exclusief voor BIG-geregistreerde artsen. Drie gerenommeerde en bekende sprekers, van wie we de namen nooit vooraf prijsgeven, laten op prikkelende wijze hun licht schijnen op een relevant, maatschappelijk thema.

Locatie en tijd

In juni 2023 vindt er weer een nieuwe Columbuslezing plaats. De Columbuslezing vindt altijd plaats in evenementenlocatie DeFabrique in Maarssen. Meer informatie over de datum en het programma volgt spoedig.

Aanmelden voor juni 2023

De Columbuslezing is exclusief voor BIG-geregistreerde artsen. Via onderstaand formulier kun je je aanmelden. Na afloop van de lezing ontvang je 2 accreditatiepunten.

Achtergrond Columbuslezing

Ontdekkingsreiziger Columbus voer dwars over zee op zoek naar nieuwe landen en mogelijkheden en koos niet voor de veilige kustlijn zoals in zijn tijd gebruikelijk was. Die ontdekkingsdrang heeft ons geïnspireerd tot het ontwikkelen van de Columbuslezingen, een jaarlijkse cyclus van twee lezingen, exclusief voor artsen.
Als (bedrijfs)arts heb je te maken met persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke belangen die vaak ook nog eens tegengesteld zijn. Om goed te functioneren is het dan ook van belang dat je niet alleen uitstekend (sociaal-) medisch geschoold bent, maar ook veel weet over de ontwikkelingen in de samenleving gerelateerd aan het werkende leven. In de Columbuslezing komen deze belangrijke thema’s aan bod. Daarnaast hebben deze lezingen tot leerdoel om de grenzen van je eigen werk te verkennen en te verleggen of zo nodig te doorbreken. Kortom nieuwe werelden ontdekken.

Tijdens de Columbuslezing laten gerenommeerde en bekende sprekers, van wie we de namen nooit vooraf prijsgeven, op prikkelende wijze hun licht schijnen op een relevant, maatschappelijk thema. Zij leggen een link naar de terreinen die relevant zijn voor het dagelijkse werk van de (bedrijfs)arts. Het symposium staat onder leiding van Jurriaan Penders, medisch directeur van HumanTotalCare.

Een aantal sprekers van de afgelopen jaren

Arjan Erkel (gijzelaar)
Ynzo van Zanten (head of People & Culture en chief evangelist bij Tony's Chocolonely)
Chris Zegers (acteur)
Hans Couzy (generaal Nederlandse Landmacht)
Henk Wieman (componist en pianist)
Felix Rottenberg (politicus)
Astrid Jongerius (voormalig voorzitter FNV)
Menno Lanting (adviseur)
Frans Nauta (innovator, adviseur en schrijver)
Wim de Ridder (hoogleraar Toekomst-onderzoek)
Daniel Wigboldus (hoogleraar sociale psychologie)
Rob Urgert (voedingskundige / cabarettier)
Ruud Veltenaar (filosoof-TedX spreker)
Katja Staartjes (expeditieleider / bergbeklimmer)
Klasing Horstman (hoogleraar filosofie van Public Health aan de Universiteit Maastricht)
columbuslezing

Blijf op de hoogte van interessante vacatures