Bedrijfsgeneeskunde past beter bij Anne

Anne Braakman werkt sinds september 2023 als basisarts bij ArboNed. Al tijdens haar coschappen wist ze dat het ziekenhuis niet haar plek was. “Ik merkte dat ik graag breder wilde kijken en niet alleen met medische diagnoses en behandelingen bezig wilde zijn.” Ze begon in de ouderengeneeskunde, maar vond daar nog niet helemaal wat ze zocht. “De diensten en spoedsituaties trokken me minder. Ik vond vooral de begeleidende rol richting patiënten interessant. In de bedrijfsgeneeskunde heb je een meer adviserende rol en dat past beter bij mij.”

Werken bij ArboNed

Dat ze specifiek voor ArboNed koos, had vooral te maken met de doelgroep. “ArboNed richt zich op het mkb. Voor deze kleinere werkgevers is het verzuimproces vaak nieuw en ik vind het leuk om hen daarin te begeleiden. Je hebt echt contact met zowel werkgever als medewerker. Ik werk met een breed scala aan klanten, van kringloopwinkels en apotheken tot kinderopvangcentra en groente- en fruithandelaren. Die afwisseling maakt het werk extra leuk.” Daarnaast sprak de groepspraktijk in Zwolle haar aan. “We hebben een multidisciplinair team met psychologen, maatschappelijk werkers en praktijkondersteuners. De sfeer is fijn; je kunt makkelijk bij collega’s binnenlopen voor overleg. En ook de supervisie is goed geregeld. Zeker als beginnende arts is dat prettig, omdat je altijd bij iemand terecht kunt.”
anne Braak man arts ArboNed
anne Braak man arts ArboNed

Geen dag hetzelfde

Anne werkt vier dagen per week, waarvan drie op kantoor en één dag thuis. “Mijn spreekuren worden in overleg ingepland en ik heb ruimte voor administratie.” Haar dagen zijn gevuld met spreekuren, overlegmomenten, administratieve taken en klantbezoeken. “De diversiteit maakt het werk zo leuk. Je ziet medewerkers uit allerlei sectoren, van bakkers tot directeuren, met zowel psychische als lichamelijke klachten.” Een recente verandering in haar werk is de verlengde duur van eerste consulten. “Voorheen duurden deze 45 minuten, nu 60 minuten. Dat geeft meer ruimte om goed in kaart te brengen wat er speelt en eventueel direct de werkgever te bellen om te overleggen – binnen de kaders van de wet – over een aanpak. Ik merk dat dit de begeleiding verbetert.”

Samenwerking en autonomie

Binnen ArboNed werkt Anne intensief samen met andere disciplines. “We hebben vaste overleggen, maar kunnen ook tussendoor makkelijk afstemmen: live, via de telefoon of via Teams. De lijnen zijn kort.” Daarnaast ervaart ze autonomie in haar werk. “Binnen de kaders van de spreekuren kan ik veel zelf indelen, bijvoorbeeld op wat voor een termijn ik iemand terugzie en telefonisch of fysiek.” De toevoeging van de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) ziet Anne als een waardevolle ontwikkeling. “De POB’er doet zelfstandig spreekuren onder taakdelegatie. Op een vast overlegmoment in de week bespreken we samen de dossiers en kunnen we van elkaar leren.” 

Opleiding en toekomst

Anne heeft het traineeship met intervisies en trainingen bij ArboNed afgerond. “Je leert collega’s kennen en deelt ervaringen. Dat was heel waardevol. Het is fijn om met een groepje artsen uit het hele land ervaringen uit te wisselen.” Binnenkort gaat ze in opleiding tot bedrijfsarts. Door nu in de praktijk al lekker aan de slag te gaan, leert ze veel. “Ik sta niet stil.” 
“Het mooiste aan dit werk is dat je voor iedere medewerker iets kunt betekenen. Soms help je met een praktisch opbouwschema, soms bied je een luisterend oor of zet je een interventie in. Het verschilt per werknemer wat nodig is en dat maakt het werk interessant.”
Samenwerken
opleiding
Anne arts Zwolle

Wat zou je artsen adviseren die twijfelen over bedrijfsgeneeskunde?

“Loop een dag mee. Er hangt soms nog een verkeerd imago aan het vak, maar als je het in de praktijk ziet, merk je hoe breed en interessant het eigenlijk is.”

Vacatures

Blijf op de hoogte van interessante vacatures